U ovom članku, odgovorit ćemo na četiri pitanja o inulinu, prebiotiku koji nam je svima potreban.
1.Šta je Inulin?
Inulin je vrsta dijetalnih, prebiotičkih vlakana, koje proizvode biljke.Dakle, u pitanju je prirodni prebiotik, koji dokazano uspostavlja ravnotežu u organizmu. Mnogi naučnici ga smatraju čuvarem zdravlja crijeva i jetre. Inulin se prirodno nalazi u mnogim biljkama, ali je sve prisutniji i u dodacima prehrani.
Kako bi se očuvalo zdravlje i vitalnost našeg organizma od velike je važnosti da broj dobrih bakterija nadmaši broj onih loših. Tu veoma bitnu ulogu igraju prebiotici, koje probiotici odnosno dobre bakterije koriste kao hranu, a dokazano je da čak i male količine inulin prebiotika, intaktne dospijevaju do crijeva i znatno povećavaju nivo dobrih bakterija u organizmu.
Inulin ima višestruke pozitivne efekte na ljudski organizam. Sadrži relativno malo kalorija, osiguravajući našem organizmu svega 1.5 kaloriju po gramu.
Studija iz 2015. godine testirala je praškasti oblik inulina kako bi se utvrdilo da li doprinosi osjećaju zdravlja i blagostanja. Ljudi koji su uzimali inulin bili su sretniji, manje gladni i osjećali se sito tokom određenog vremenskog perioda, od ljudi koji su primali placebo.
2.Gdje se nalazi ?
Inulin se nalazi u velikom broju voća, žitarica i povrća kao što su:
- Artičoke, posebno jerusalimske artičoke
- Špargle
- Banane
- Čičak
- Korijen cikorije
- Bijeli luk
- Praziluku
- Zob
- Luk
- Soja
- Pšenica
3.Kako djeluje ?
Suplementi inulina najčešće se koriste kod odraslih osoba u dozama od 10-40 grama , oralno, tokom 4-8 sedmica.
Inulin prolazi kroz usta, želudac i tanko crijevo, bez da je metaboliziran i nepromijenjen dospijeva u debelo crijevo, gdje podliježe potpunoj fermentaciji od strane selekcioniranih bakterija.
Smatra se da fermentacijom inulina dolazi do zakiseljavanja sadržaja crijeva, što za posljedicu ima rast koncentracije joniziranih minerala, posebno kalcijuma (Ca) i magnezijuma (Mg). Ta su saznanja navela naučnike da razmotre uticaj inulina na gustoću koštane mase.
Istraživanja su ga povezala s nekoliko zdravstvenih prednosti, kao što je poboljšanje zdravlja probave, pomoć u kontroli dijabetesa i pomoć pri gubitku težine. Inulin može pomoći i u ublažavanju simptoma opstipacije.
Osim navedenih učinaka, dokazanih brojnim kliničkim studijama, brojna istraživanja na eksperimentalnim modelima ukazuju na mogućnosti drugih djelovanja, kao što su imunomodulatorno i antikancerogeno.
Inulin se često koristi kao zamjena za masti ili zaslađivač. Može se koristiti kao alternativa jajima, u pekarskim proizvodima i dodati sladoledu kako bi se spriječili kristali leda i smanjila količina masti.
4.Ima li nuspojava?
Prebiotici tipa inulina općenito su priznati kao sigurni. Ipak, uočeno je da kod nekih osoba, dnevni unos iznad 10 grama inulina može izazvati grčeve, nadimanje i dijareju. Zbog toga, osetljive osobe treba da pripaze na unos inulina, dok osobe koje ne pate od neželjenih smetnji mogu samo profitirati njegovim unosom.
Bilo koja količina inulina smatra se sigurnom za ljudsku ishranu. Izuzetno je mala vjerovatnoća da će izazvati bilo kakvu alergijsku reakciju.Ipak, kada počnete koristiti inulin, možete osjetiti probavne tegobe, kao što su pretjerano nadimanje, ili rijetka stolica.
Naša preporuka je da pijete puno vode kada ga uključite u svoju ishranu i obavezno počnete s malim dozama. Ovo će pomoći u prevenciji probavnih problema poput nadutosti, dijareje, ili zatvora.
Vitabiome Probiotic-Prebiotic sa dodatkom inulina, idealan je suplement za postepeno uvođenje inulina u organizam.
Ako ste trudni, trebate razgovarati sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kojeg suplementa, uključujući inulin.