NAJSNAŽNIJI
ANTIOKSIDANS
U PRIRODI

Najsnažnije, do danas otkriveno, prirodno rješenje za oksidativni stres. Antioksidans baziran na ekstraktu ploda masline. 

Oksidativni stres Vitabiome Antioksidans slika proizvoda
Ikona Bez mlijeka
Ikona Bez šećera
Ikona Vegan
Ikona Bez glutena
Ikona Njemački kvalitet

Gubite bitku sa slobodnim radikalima?

Oksidacija stanica normalna je pojava u organizmu, ali ako je pretjerana, može ozbiljno ugroziti naše zdravlje. Pravilnom prehranom i preparatima iz prirodne u organizam moramo unositi antioksidanse koji će tu pojavu reducirati i smanjiti oksidativni stres  najvećeg neprijatelja zdravlja.

OKSIDATIVNI STRES

Oksidativni stres proces Vitabiome Antioksidans
Normalna ćelija
Oksidativni stres
Uništena ćelija
Šta je oksidativni stress?

Oksidativni stres nastaje prekomjernom produkcijom slobodnih radikala. Ako stvaranje radikala nadmaši sposobnost tijela da ih neutralizira, negativno će utjecati na organizam I može dovesti do raznih oboljenja (karcinom, bolesti srca, diabetes, degenerativne bolesti,…)

Šta su slobodni radikali?

Najjednostavnije rečeno, molekule odgovorne za starenje i propadanje stanica su slobodni radikali. U organizmu imaju važnu ulogu jer se proizvode u normalnim fiziološkim procesima. Svaki put kada u organizam unesemo ugljikohidrate, metabolizam ih razgradi i pretvara u energiju, stvaraju se i slobodni radikali kao nusprodukt.  Isto tako, proizvodnja slobodnih radikala povećana je pri tjelovježbi i tijekom borbe protiv bolesti. S druge strane, slobodni radikali dolaze i iz okoliša te je za redukciju oksidativnog stresa važno je i voditi zdrav život općenito, što znači izbjegavati pušenje, alkohol i preveliki stres, omogućiti tijelu dovoljno sna i tjelovježbe, ali ne i pretjeran fizički napor.

Šta su antioksidansi?

Antioksidansi su molekule koje sprječavaju oksidaciju drugih molekula, odnosno sprječavaju stvaranje slobodnih radikala kisika te time sprječavaju ili usporavaju razvoj raznih bolesti. Neki od antioksidansi su: flavonoidi, polifenoli, vitamini A, C i E i minerali selen i cink. Ove tvari nalazimo u raznim namirnicama – kako u hrani tako i u pićima. Najčešći izvor antioksidansa su svježe voće i povrće, a najviše ih ima u rajčicama, crvenoj paprici, bobičastom voću, grožđu (a time i u crnom vinu), matičnoj mliječi i propolisu. 

Koji je najbolji antioksidans?

Neki od najpoznatijih antioxidanasa su Vitamini C i E, beta karoten, likopein, alfa-lipoicna kiselina i koenzim Q10. Voće i povrće je najbolji izvor antioksidanasa te se preferira unos uravnoteženom i zdravom prehranom.

Sposobnost antioksidansa da neutrališe slobodne radikale se mjeri ORAC skalom za namirnice, od kojih su neke:

 • Orasi 13541
 • Borovnice 9621
 • Nar 4476
 • Jabuke 4275
 • Narandža 2103
 • Kelj 1770
 • Brokula 1510
 • Paprika 832

Hydroxytyrosol, zvijezda među antioxidansima, je do danas najsnažniji otkriveni antioxidans. Njegova izmjerena ORAC vrijednost je 68,576 što je do danas najviša izmjerena vrijednost.

Zaštita ćelija

Hidroksitirozol je jedini antioksidant koji štiti od svih 5 vrsta slobodnih radikala, lako se apsorbuje i prolazi krvno-moždanu barijeru. Topiv je u vodi zbog čega ima superiorunu bioraspoloživost, te povećava iskoristivost vitamina.

KARDIOPROTEKTIVNO

Smanjuje nivo triglicerida i prevenira oksidaciju LDL-a

Mediteranska dijeta već dugo vremena slovi za jedan od najefikasnijih načina očuvanja kardiovaskularnog zdravlja sa posebnim akcentom na blagotvornost upotrebe maslinovog ulja.

Istraživanja su potvrdila da antioksidativno djelovanje hidroksitirozola inhibira oksidaciju LDL kolesterola te može prevenirati kardiovakularna oboljenja. U isto vrijeme, spriječava agregaciju (sljepljivanje) trombocita, inhibira proliferaciju vaskularnih glatkih mišićnih stanica (ključnih u razvoju ateroskleroze) I reducira stvaranje arteroskleroznih plakova.* (1)  (2)

Dodatno, studije su pokazale da hidroksitirozol prevenira stanično propadanje nakon infarkta miokarda što znaći da može biti koristan kod stanja kada je bolest srca već dijagnosticirana. (3)

NEUROPROTEKTIVNO

Smanjuje nivo triglicerida i prevenira oksidaciju LDL-a

Mediteranska dijeta već dugo vremena slovi za jedan od najefikasnijih načina očuvanja kardiovaskularnog zdravlja sa posebnim akcentom na blagotvornost upotrebe maslinovog ulja.

Istraživanja su potvrdila da antioksidativno djelovanje hidroksitirozola inhibira oksidaciju LDL kolesterola te može prevenirati kardiovakularna oboljenja. U isto vrijeme, spriječava agregaciju (sljepljivanje) trombocita, inhibira proliferaciju vaskularnih glatkih mišićnih stanica (ključnih u razvoju ateroskleroze) I reducira stvaranje arteroskleroznih plakova.* (1)  (2)

Dodatno, studije su pokazale da hidroksitirozol prevenira stanično propadanje nakon infarkta miokarda što znaći da može biti koristan kod stanja kada je bolest srca već dijagnosticirana. (3)

ANTIDIJABETSKI

Smanjuje nivo šećera u krvi i povećava osjetljivost na inzulin

Oksidativni stres uzrokuje metabolički sindrom I dijabetis tip2 kroz narušavanje enzimskih mehanizama za regulisanje homeostaze glukoze, oštećivanju beta stanica u gušteraći (koje proizvode inzulin) I uzrokujući tihu inflamaciju kroz oksidaciju masnoće u krvi.

Hidroksitirozol je pokazao značajno poboljšanje nekoliko ključnih biomarkerskih pokazatelja kod metaboličkog sindroma I dijabetesa (smanjenje nivoa triglicerida I LDL kolesterola, povećanje HDL kolesterola I osjetljivosti na inzulin).* (1)

Rezulati studije na miševima su pokazali sposobnost hidroksitirozola da smanji nivo šećera u krvi ravnom onome koji je postignut sa upotrebom metformina, najčešće korištenog lijek za dijabetes. (2)

ANTIKANCERNO

Prevenira nastanak karcinoma i smanjuje rast tumoroznih stanica

Epidemiološke studije pokazuju nižu incidencu karcinoma u regiji Mediterana, koju dovode u vezu sa mediteranskom dijetom baziranom na korištenju maslinovog ulja bogatog hidroksitirozolom.

Hidroksitirozol je pokazao antikancerno djelovanje kroz nekoliko mehanizama, uključujući razine pro-inflamatornih citokina, ublažavajući upalne procese koji su u osnovi kancerogenih procesa. Ujedno inhibira proliferaciju stanica, ključnu karakteristiku carcinoma, I potiće apoptozu (smrt) malignih stanica leukemije, kolorektalnog I karcinoma dojke.* (1)

Hidroksitirozol dodatno ispoljava antikancerno djelovanje kroz aktivaciju signalnih molekularnih veza koje usporavaju rast tumoroznih stanica.* (2) (3)

Najsnažniji antioksidans u prirodi

Klinički ispitani sastojci · Bez šećera · Bez laktoze · Bez glutena · GMP certifikat

Hidroksitirozol

125 mg

Šta je hidroksitirozol?

Smatran kao savršeni prirodni antioksidans, hidroksitirozol je ključni aktivni sastojak u maslinama sa najsnažnijim antioksidativnim učinkom ikada izmjerenim. Jedan je od glavnih polifenolnih sastojaka u maslinama (Olea europaea L.), te ujedno fenol koji se najaktivnije istražuje.

Koju ulogu imaju?

Jedan je od najjačih poznatih antioksidanata. Osim tog, hidroksitirozol djeluje na masnoće u krvi (LDL, HDL holesterol), unapređuje zdravlje krvnih sudova, a ima i protuupalno djelovanje. Smatra se kardioprotektivnom, neuroprotektivnom i kemopreventivnom supstancom. Odnosno efikasno štiti mozak, srce, krvne sudove i sve ćelije u našem tijelu.

Slika masline kao izvor antioksidansa Vitabiome Antioksidans

Index antioxidativne zaštite (ORAC)

Hidroksitirozol ima najveći do danas izmjereni nivo antioksidativne zaštite izmjeren od strane US Department of Agriculture (USDA).

68,576 - Hidroksitirozol
25,000 - Koenzim Q10
4,000 - Zeleni čaj
1,314 - Cimet
1,199 - Žalfija
390 - Džumbir
moždana magla vitabiome neuro

Vitamini

Vitamini C i E su neophodni za normalno odvijanje brojnih bioloških procesa. Oni su esencijalni nutrijenti s antioksidativnim osobinama i imaju bitnu ulogu u našem imunom sistemu. Zahvaljujući tim osobinama doprinose u smanjenju rizika za razvoj specifičnih bolesti kao što su Alzheimerova bolest, makularna degeneracija povezana sa starenjem, katarakta, neke vrste raka te ishemične bolesti srca.

moždana magla vitabiome neuro

Minerali

Selen i cink su dva esencijalna mikronutrijenta s dobro poznatim ulogama kao što su ublažavanje oksidativnog stresa i zaštita DNK od utjecaja reaktivnih jedinjenje oksigena (ROS). Primijenjeni zajedno imaju pojačan efekt koji umanjuje upalne procese i potiče prirodni imunitet (djeluju sinergistički).

Šta je ANTIOXIDANT?

ANTIOXIDANT je dodatak prehrani baziran na kombinaciji snažnog prirodnog antioksidansa, vitamina i minerala. 

Kako djeluje ANTIOXIDANT?

VitaBiome ANTIOXIDANT osigurava najjače prirodne antioksidanse koji štite naše ćelije od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

VitaBiome ANTIOXIDANT ima jako antioksidantno djelovanje, pomaže zaštitu LDL čestica od oksidacije, smanjuje nakupljanje trombocita, pomaže zaštitu endotela krvnih sudova od štetnog djelovanja reaktivnih jedinjenje oksigena i drugih faktora povezanih s razvojem ateroskleroze, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih oboljenja. Uz sve to ima i protuupalno i hemopreventivno djelovanje.

Je li ANTIOXIDANT siguran?

VitaBiome ANTIOXIDANT sadrži prirodne supstance koje se nalaze u hrani koju konzumiramo. Svi sastojci su sigurni i proizvedeni po najvišim standardima (GMP). 

Hidroksitirozol ima izvanredan sigurnosni profil i do sada nisu prijavljene neželjene reakcije čak i kod visokih doza. Hidroksitirozol ima FDA GRAS status i EFSA QPS status što znači da je upotpunosti siguran za korištenje.

Međutim, mnogi dodaci prehrani sadrže aktivne sastojke koji imaju jake biološke efekte i potreban je oprez u određenim stanjima, kao što su:

 • Kombiniranje dodataka prehrani
 • Korištenje s nekim lijekovima
 • Uzimanjem dodataka umjesto propisanih lijekova
 • Uzimanje prevelike količine dodatka prehrani 

Zato, obavezno obavijestite zdravstvene radnike, uključujući i farmaceute o svim dodacima i lijekovima koje uzimate.

Kome je namijenjen ANTIOXIDANT?

VitaBiome ANTIOXIDANT je namijenjen svima koji se žele zaštiti od štetnog djelovanja oksidativnog stresa. Posebno je koristan za:

 • osobe izložene hroničnom stresu
 • pušačima
 • osobama s lošom ili neuravnoteženom prehranom
 • neaktivnim osobama
 • osobama koje imaju problema s masnoćama u krvi
 • osobama koje imaju problema s krvnim sudovima
 • osobama kojima je potrebna zaštita za srce i mozak

Kako koristiti ANTIOXIDANT?

VitaBiome ANTIOXIDANT  je najbolje primjeniti ujutro s čašom vode, nakon doručka.

Iako ne postoji zvanična dnevna preporučena doza antioksidansa u smislu ORAC vrijednosti, USDA preporučuje unos od 5000 ORAC jedinica dnevno. Preporučeni unos je 5 obroka voća i povrća dnevno što otprilike iznosi 3500 ORAC vrijednosti. 

Jedna kapsula Vitabiome Antioxidanta zadovoljava dnevnu preporuku unosa antioksidansa.

Očekivani rezultati?

Iako dugoročni efekti suplementacije antioksidantima nisu poznati, opšti efekti na zdravlje se očekuju već nakon prvog mjeseca korištenja. Individualni efekti zavise od ukupnog zdravstvenog stanja i metabolizma korisnika.

Inormacije o proizvodu